Sustav ocjena

U veljači 2013. uveden je sustav ocjenjivanja kao dodatak dosadašnjim recenzijama, koji bi trebao pomoći u jasnijem i objektivnijem recenziranju proizvoda. Važno je pročitati i tekst i pogledati tablicu s ocjenama (ukoliko je ima) za dobivanje potpunijeg dojma o određenom proizvodu. Dok tablica daje samo brojeve, tekst ne samo da kroz jednu kontinuiranu priču razvija opis autoričinog mišljenja o njemu, nego i obrazložuje danu ocjenu.

Ocjenjivanje je raspodijeljeno u kategorije, radi lakšeg praćenja i kategoriziranja svojstava nekog proizvoda. Dobre strane koreliraju s visokom ocjenom, dok mane i nedostatci rezultiraju smanjenjem ocjene u pojedinoj kategoriji, a potom i konačne ocjene. Pogled na tablicu daje brz pregled konačnog mišljenja o proizvodu.

Kostur tablice za dekorativu:

pakiranje pigmentiranost nanošenje trajnost ukupno

Kategorije:

 • pakiranje – odnosi se na ambalažu proizvoda u kojoj dolazi; je li dobro zaštićeno, odvaja li se poklopac prelako, kvaliteta izvedbe, materijal, trajnost, stabilnost, mogućnost raspadanja ili oštećenja te njihova vidljivost, dodatci poput ogledala, kistića, četkice, lakoća doziranja itd.
 • pigmentiranost – sam naziv govori da se radi o pigmentiranosti proizvoda; koliko je potrebno nanosa da se dobije vidljiva boja, mogućnost nadogradnje itd., a u kontekstu s bazama/primerima ocjena manje ovisi o tome koliko je sama baza pigmentirana (ukoliko joj to nije zadaća), već koliko poboljšava pigmentaciju proizvoda koji se nanosi nakon nje itd.
 • nanošenje – evaluira samo nanošenje, ali i skidanje proizvoda; koliko ga je lako nanijeti, lakoća blendanja, broj prolaza kistom, na koliko se načina može nanijeti, pomaže li ili odmaže tekstura proizvoda, mijenja li se i koliko prilikom nanošenja, koliko se teško skida itd; uglavnom se ocjena odnosi na nanošenje proizvoda ako se lako skida, no ako postoje problemi bilo kakve vrste, to će mu smanjiti ocjenu u ovoj kategoriji
 • trajnost – kako se nanešen proizvod ponaša tijekom vremena; blijedi li i nakon koliko vremena, ostaje li nepromijenjen, skuplja li se u pregibima, nakuplja li se po dijelovima lica, ističe li suhe dijelove, koliko dugo mat proizvodi suzbijaju neželjen sjaj lica, skida li se ili topi s lica itd.
 • ukupno – konačna ocjena proizvoda; dobiva se zbrojem svih dobivenih ocjena po prethodnim kategorijama te dijeljenjem dobivenog s 4 i zakruženjem na jednu decimalu.

Kostur tablice za preparativu:

pakiranje tekstura i miris nanošenje djelovanje ukupno

Kategorije:

 • pakiranje – odnosi se na ambalažu proizvoda u kojoj dolazi; je li dobro zaštićeno, odvaja li se poklopac prelako, kvaliteta izvedbe, materijal, trajnost, stabilnost, mogućnost raspadanja ili oštećenja te njihova vidljivost, lakoća doziranja itd.
 • tekstura i miris – objedinjeno opisuje ukupno vrjednovanje teksture (koliko se lako ili teško zbog toga koristi, je li pregusto ili prerijetko, koliko tekstura odgovara svom tipu proizvoda, je li prilagođena svojoj namjeni) te mirisa (jednostavna procjena koliko je ugodnog ili neugodnog mirisa)
 • nanošenje – evaluira samo nanošenje, ali i skidanje proizvoda; koliko ga je lako nanijeti ili skinuti, na koliko se načina može nanijeti, pomaže li ili odmaže tekstura proizvoda, mijenja li se i koliko prilikom nanošenja, itd
 • djelovanje – radi li proivod ono što mu je namjena i/ili što obećaje/za što je predviđen, ima li kakve nuspojave (poput crvenila, perutanja, peckanja i sl.), koliko mu treba da se pokaže djelovanje ukoliko je predviđen za duže korištenje, učinkovitost itd.
 • ukupno – konačna ocjena proizvoda; dobiva se zbrojem svih dobivenih ocjena po prethodnim kategorijama te dijeljenjem dobivenog s 4 i zakruženjem na jednu decimalu.

Kostur tablice za mirise:

pakiranje aktivna trajnost pasivna trajnost osobni dojam ukupno

Kategorije:

 • pakiranje – odnosi se na ambalažu proizvoda u kojoj dolazi; je li dobro zaštićeno, odvaja li se poklopac prelako, kvaliteta izvedbe, materijal, trajnost, stabilnost, mogućnost raspadanja ili oštećenja te njihova vidljivost, lakoća doziranja itd.
 • aktivna trajnost – ocjena u ovoj kategoriji predstavlja broj sati aktivog trajanja pomnožen s koeficijentom 2; pod aktivno se trajanje misli na onaj period nošenja mirisa gdje ga druga osoba može osjetiti već samo prolazeći pokraj osobe koja ga nosi, a počinje onog trenutka kada se miris nanese
 • pasivna trajnost – ova ocjena predstavlja broj sati pasivnog trajanja; pasivno je trajanje onaj period gdje se miris još može osjetiti na koži, ali nije više aktivno prisutan; taj se period počinje mjeriti od trenutka nanošenja mirisa
 • osobni dojam – odnosi se na posebnu procjenu koliko se autoru/autorici recenzije osobno svidio miris i njegov (ne)sklad
 • ukupno – konačna ocjena proizvoda; dobiva se zbrojem svih dobivenih ocjena po prethodnim kategorijama te dijeljenjem dobivenog s 4 i zakruženjem na jednu decimalu.

Pojmovi kao što su cijena i omjer cijene i kvalitete nisu uvršteni u ocjenjivanje jer se procjenjuje ono što se dobije za određenu svotu novca, koja može varirati u velikom intervalu, a na čitatelju i u konačnici kupcu je da sam procijeni koliku je svotu spreman izdvojiti za takav proizvod, sukladno vlastitim željama i mogućnostima. Također, izbor nijansi ne može se kvalitetno i objektivno ocijeniti jer ako neki proizvod dolazi u premalom broju nijansi, to nije razlog da se umanji ocjena kvalitete samog proizvoda; prije bismo time ocjenjivali proizvođača i/ili uvoznika, a i ne postoji fiksna granica koliko je nijansi dovoljno, koliko premalo, a koliko previše (možemo li uopće reći da ima previše nijansi?). Usto, tekstura nije navedena kao jedna od kategorija jer bi to bilo poput ocjenjivanja za koji je tip kože neka krema ili puder, na primjer; odnosno to su zasebne podkategorije i ne bi bilo u redu miješati kruške i jabuke te tvrditi da su kremasta sjenila lošija ili bolja od suhih.

Proizvod se ocjenjuje u svakoj kategoriji cjelobrojnom ocjenom od 0 do 10, uz izuzetak polubrojeva, što znači da ocjena može biti i točno između dva cijela broja, odnosno imati jedno decimalno mjesto koje iznosi .5. Konačna je ocjena artimetički prosjek svih ocjena u svim kategorijama i zaokružena na jednu decimalu.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s