Loša strana kozmetike – dio prvi

logo_vanish

Ovaj post obećajem jako dugo, znam, ali konačno je tu – barem dio prvi. Nemali je to posao bio obraditi silne informacije i sažeti ih u nekoliko postova, a sve u skladu s jednom odlukom koja je iznenadila i mene. U razgovoru s drugima, nailazim na dvije strane: jednima je tako svejedno i uopće ne prate što stavljaju na kožu, dok drugi vode računa o tome. Upravo tom ćemo se temom baviti u ovom postu; kad okrenete pozadinu ambalaže, što na njoj piše? Koliko je zdravo, a koliko nije? Postoje li kakve alternative?

ss-3068294-laboratoryBeaker

Parabeni – najčešći su ethyl, methyl, butyl i propylparaben uz isopropyl i isobutyl. Koriste se kao prezervativi za sprječavanje rasta mikroba jer im se samim time produljuje potencijalno vrijeme stajanja na policama. Zvuči pozitivno dok vam ne kažem da ponegdje uzrokuju iritacije kože, alergije i osipe, ali im je najgore svojstvo to što su slični našim spolnim hormonima, zbog čega ih tijelo zamijeni za one “naše” i počne ih “slušati” (takve se tvari zovu ksenoestrogeni), što radi disbalans u trenutnom endokrinom sustavu i hormonskoj ravnoteži. Posljedice su tumori dojki i poticanje sterilnosti, a smatra se da su upravi oni uzrok tome da današnje generacije, pogotovo curice, sve ranije ulaze u pubertet.

cosmedic1_isimplylovemakeup

Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea, DMDM Hydantoin
– također prezervativi, i to upravo zbog toga što svojim raspadom otpuštaju formaldehid, koji je toksičan za žive organizme. Dermatolozi su ustvrdili da su ovi sastojci krivi za kontaktne dermatitise, bolove u zglobovima, alergije, depresije, bolove u prsima, kroničan umor, vrtoglavice, nedostatak sna itd. Izloženost njima može iritirati respiratorni sustav i uzrokovati astmu, teški kašalj i općenito respiratorne probleme.

Formaldehid – nastavak na gornji odjeljak. Ako imate Eveline 8in1, jesu vas ikada pekle oči dok biste bili preblizu otvorenom laku? To je zato jer formaldehid isparava i iritira, nagriza sluznice, kao što su oči i gornji dišni putevi. Također snažan prezervativ, no jednako tako i snažan karcinogen jer izaziva točkaste mutacije. On je astmatogen, neurotoksin i teratogen (znači da uzrokuje malformacije ploda, odnosno nerođene bebe se rađaju s tjelesnim i mentalnim “pogrješkama”), potiče osjetljivost kože i pluća te je jednako tako i gastrointestinalno- te hepatotoksičan (štetan za probavni sustav i jetru). Ako vidite da na proizvodu piše da sadrži DMDM Hydantoin, ureine komponente, metenamin, bronopol (2-bromo-2-nitropropan-1,3-diol) ili određene quaterinume, onda znate da unutra ima i formaldehida. I jedan fun fact – jedna petina proizvoda kozmetike i osobne higijene u SAD-u sadrži  komponente koje otpuštaju formaldehid, stoga nimalo ne začuđujuće činjenica da više Amerikanaca razvija kontaktne alergije nego Europljani.

photo4

Quaternium -15, Quaternium-7, Polyquaternium-7 – odavno je poznat kao toksikant za ljude, no nije li onda čudno zašto ga se često nalazi u kupkama za nježnu kožu beba i sličnim gelovima za tuširanje? Zapravo relativno često naletavam na njega i, iako sam po sebi nije kancerogen, već sam gore napomenula da se raspada na formaldehid, koji onda tek stvara probleme. Najviše ih viđam po proizvodima za kosu (tipa za slabu kosu) ili u gelovima za tuširanje. Također, on je i alergen i potiče nastajanje kontaktnog dermatitisa na osjetljivoj koži. Ipak, moram napomenuti da nisu svi quaterniumi loši! Tko god im je davao imena, očito je preskočio grupiranje pri imenovanju spojeva i sve ih strpao pod isto ime, iako mogu međusobno biti jako različiti. Na primjer, Quaterinum-18 ima bazu od dugolančanih masnih kiselina, dok je Quaterinum-80 na silikonskoj bazi, a oba su daleko od strukture štetnog Quaterniuma-7!

chemcat_carbonwhore

Naftni derivati – širok je spektar sastojaka koji ovdje spadaju, a najčešće se koriste kao emolijensi ili podmazivači, no masovno ih ima i u maskarama. Naći ćete ih pod nazivima poput petrolatum, vazelin, petroleum jelly, mineralna ulja… Vjerujem da ste svi barem jednom u životu (ili ako niste, stignete) mazali suho lice, grube pete ili tvrde laktove vazelinom i koža je bila super mekana i glatka. Nda. Što ako vam kažem da taj vazelin nije nimalo nahranio kožu, već ju samo zamastio, začepio joj pore i onemogućio da diše? Jedna večer s vazelinom neće napraviti ništa kataklizmičkih razmjera, no višestruko i opetovano korištenje dovodi do toga da će koža postati podložna aknama i početi prerano stariti. Koliko god mi ne htjeli u to povjerovati, vazelin je i uvijek će samo stvarati masni film na koži, kao barijeru između nje i okoliša, zbog čega ne bude mogla “disati”. Ok, zadržava to malo njene vlage što ima sama po sebi, no jednom kada ju potroši, potrebna joj je nova doza, koju većim dijelom prima iz zraka, a ako je preko nje debeo sloj koji ne dopušta prolazak vlage, što će se dogoditi s njom? Počet će dehidrirati, sušiti se i guliti i otud prerano starenje. Jednako tako taj film zadržava i svu nečistoću na njoj. I kao da to nije dosta, njegovi su derivati vrlo često kontaminirani nečistoćama pri proizvodnji, poput PAH-ova (policiklički aromatski ugljikohidrati) i 1,4-dioksana, koji su klasificirani kancerogeni. (Usput, dioksana imate na tone u roštilju :D) Kanada se osigurala i proglasila ga mogućim kancerogenom, mogućim mutagenom i sumnja se da je toksičan za okoliš.

cosmetic-chemist-myths

Za mnoge od ovih sastojaka izgubila sam živaca i živaca jer sam danima nailazila na oprečne informacije, a konkretne odgovore na upit stručnjaka iz moje okoline zbilja je bilo teško dobiti, ako se uopće može reći da se koji dobio. Iako mi je ovo odluka koje se mislim što više pridržavati, naravno da to ne znači da ću odmah pobacati svu kozmetiku koja ima neke sumnjive sastojke. Prvo i prvo, previše mi je žao tih prekrasnih komada da bih ih se tako nemilosrdno riješila (iako je već nekolicina stvari samo tako letjela u koš), već ih planiram potrošiti i – nikad više ne kupiti. Kao drugo, obzirom da je danas svu tu silnu kemiju nemoguće izbjeći, preostaje nam progledati kroz prste ili zažmiriti na barem jedno oko pri odabiru nekih svakodnevnih mackalica. Budući da ne želim žmiriti na sve i svašta, odlučila sam dekorativi još koliko-toliko popustiti (jer ona ipak ne može bez silikona u puderima i ostalih stvari), no kad je u pitanju preparativa, i to pogotovo kremice koje koristim na dnevnoj bazi – e tu već postrožujem pravila. Naravno, ne kažem da i vi morate tako – na svakom je pojedincu da odluči što će i koliko koristiti. Ovo su samo moje smjernice da olakšam posao svima vama koji želite znati više o štetnim sastojcima, a ne znate od kuda krenuti. Također, valja uvijek uzeti u obzir i relativni položaj sastojka u odnosu na druge: što je više na popisu sastojaka, onda znate da ga ima puno, a što je niže, to je vjerojatnije samo u tragovima (najčešće je to slučaj s prezervativima i konzervansima).

Ovo si bili samo neki sastojci, u principu oni koje češće nalazimo na pozadini prozvoda koje koristima na dnevnoj bazi, a u idućim se nastavcima bavimo rjeđima, ali jednako štetnim sastojcima, poput 1,4-dioksana, polietilen glikola, sintetičkih kopolimera, laureat sulfata, retinola, nanočestica, avobenzona, BHT, BHA, triklosana, fenoksietanola itd. I čovjek se onda zapita zašto se to sve gura u proizvode ako su tako štetni? Jer su proizvođačima jeftini. I ne – fensi ime i velike cifre nimalo nisu garancija za kvalitetne i neškodljive sastojke.

Pazite li i vi na sastojke u svojoj kozmetici ili ćete tek početi? Koliko vam koriste ovakvi postovi i koliko vas zanima ovakva tematika?

Cydonia :*

Oglasi

46 thoughts on “Loša strana kozmetike – dio prvi

 1. :O
  Svaaaaaaaaka čast za članak! U zadnje vrijeme sam počela i ja guglati sastojke. Mada se i dalje nekako gubim u svemu tome :/ Previse ih jednostavno ima. Nazalost. Voljela bih takodjer da navedes neke proizvode koje si pronasla a da nemaju stetnih sastojaka. 🙂 To bi mi svakako ustedilo (i svakome drugom) vrijeme po trgovinama i gledanju minijaturnih popisa sastojaka 🙂
  Jedva cekam iduci dio (Y)

  • Da, počela sam zapisivati proizvode koje sam koristila, a da nisu imali apsolutno nijedan sumnjiv sastojak. Unazad nekoliko mjeseci, takvih sam proizvoda našla samo 4 :Đ Nadam se da će se lista povećati i da imam materijala za pisanje i takvih članaka jer jednostavno nema smisla da postoje samo 4 ok proizvoda 😀

 2. haha ovime sam se i ja počela nedavno baviti… potaklo me da saznam šta se sve sakriva iza nivee koju sam koristila godinama. Sad sustavno pregledavam sve proizvode i isto kao što si i ti zaključila- i ja ih trošim i nema šansi da ih ponovno kupim. Točnije plan mi je da ovu godinu isfiltriram šta je šta. Krenula sam s kozmetičkim preparatima ali plan mi je prebaciti se i na hranu. Jer zaista je nevjerojatno što sve koristimo i/ili jedemo 😦

  • Nivea je bljakasta 😀 Superjeftina za proizvodnju, ali loših stvari k’o u priči. A miljenica generacijama 😀
   Da, o hrani sam i ja razmišljala. Doduše, studentski način života mi ne ostavlja previše prostora za zdravu prehranu (a ionako nisam fan zelenjave). Nadam se da će se uskoro uhvatiti vremena i za to 😀

 3. Ovaj post je kao naručen!
  Kao da sebe gledam!Isto razmišljamo!I meni je žao baciti sve silne proizvode koje trenutno imam,ali sam si rekla ubuduće sve što kupujem-čitam i gledam sastojke i truditi ću se da je prirodno!Zgrozila sam se čitajući o svemu štetnom u kozmetici i odlučila okrenuti novi list i koristiti što prirodnije.Podržavam ovakve postove,pozdrav!

  • Ma masu ih imam, ne mogu ih samo tako baciti! Plan je do kraja godine potrošiti što se potrošiti da, a dalje pomno biranje!
   Hvala ti i nadam se da se čitamo i dalje 😉

   • Misliš na ona 4 s dobrim sastojcima? Čini mi se da su to Garnierov dvofazni odstranjivač šminke (onaj plavi, pisala sam o njemu u jednom empties postu), Apivita balzami za usne, Melvita balzam za usne i Tera Naturi kreme za lice (neke, ne mogu tvrditi za sve) 😀

 4. “Iako mi je ovo odluka koje se mislim što više pridržavati, naravno da to ne znači da ću odmah pobacati svu kozmetiku koja ima neke sumnjive sastojke. Prvo i prvo, previše mi je žao tih prekrasnih komada da bih ih se tako nemilosrdno riješila (iako je već nekolicina stvari samo tako letjela u koš), već ih planiram potrošiti i – nikad više ne kupiti. Kao drugo, obzirom da je danas svu tu silnu kemiju nemoguće izbjeći, preostaje nam progledati kroz prste ili zažmiriti na barem jedno oko pri odabiru nekih svakodnevnih mackalica. Budući da ne želim žmiriti na sve i svašta, odlučila sam dekorativi još koliko-toliko popustiti (jer ona ipak ne može bez silikona u puderima i ostalih stvari), no kad je u pitanju preparativa, i to pogotovo kremice koje koristim na dnevnoj bazi – e tu već postrožujem pravila. ”

  Evo upravo s ovim dijelom se u potpunosti slažem! 😉 Teško je izbjeći sve te toksične sastojke koji su opasni za naš organizam, a i ruku na srce ne ljubi nam se svima koža sa 100% prirodnom kozmetikom, ali barem 50% pažnje pri odabiru i proučavanju sastojaka i odabiru manjeg zla, može se napraviti veliki pomak.
  Mene fascinira kad vidim hrpu štetnih sastojaka u jednom regeneratoru koji je namijenjen suhoj kosi lol 😀 čini mi se da na duge staze takav proizvod kosu može samo unišititi i učiniti ju slamnatom. No, kao što si sama rekla, odluka je na svakom pojedincu da odabere što će stavljati na sebe i s čime će trpati svoj organizam.

  Jako dobar članak i sorry na velikom c/p na pocetku komentara 😀

 5. Svaka čast, ja već neko vrijeme gledam sastojke po proizvodima i zaključila sam da me npr. alumijnijev klorhidrat jako iritira. Zbog toga kupujem sve deziće bez njega i pazusi me uopće ne svrbe. Veselim se drugom dijelu! 🙂

  • Da, jako puno dezića i deo roll onova koristi aluminij. I moja je mama imala problema s time pa joj je netko s posla preporučio Vichyjeve roll onove. Jednom je rekla da su skupi, ali daleko bolji 🙂

  • Bourjois dezodoransi nemaju ni aluminijev klorhidrat ni parabene! 🙂 Dečka i mene su spasili i preporodili,tako da slobodno možete preporučiti svojim “jačim” polovicama,braći,očevima itd 😀 (zeleni mi je nekako unisex hihi)

 6. Super post! Ja ne pazim na sastojke jer nije sve što je prirodno dobro i nije sve što nije prirodno loše. Kombiniram što mi odgovara i daje rezultate 🙂

  • Hvala! Doduše, nekako imam osjećaj da na Šminkerici ne bi došao do izražaja, vjerojatno zbog negativnih komentara kak smo okruženi kemijom i kakve to kerefeke izvodim, to su male koncentracije… Eh, kad bi znali 😀

 7. Svaka ti čast na članku! Ja sam baš nedavno počela čitati sve ove sastojke u preparativi i izbjegavam ih ubuduće u širokom luku. Što se tiče dekorative, polako, ali sigurno stižem i tome na kraj… Nešto te uvijek toliko privuče i onda vidiš te sastojke…

 8. Hvalac na postu 🙂 volim postove ovog tipa, tzv. osvješćivanje.. Ja pokušavam u zadnje vrijeme dosta paziti na to što stavljam na lice, jer mi je ono najosjetljivije. Razmišljam o potpunom prelasku na prirodnu kozmetiku,al malo po malo. Kakvo je tvoje mišljenje o Alverde kozmetici? Mogu li se bar donekle svrstati u prirodnu kozmetiku?

  • Eh, nije ni blizu prirodnoj – Babushka bi rekla organska, ali po meni je i to već uvjetno. Bila sam nešto malo proučavala neke stvari koje sam si htjela uzeti od Alverdea i na kraju sam posustala jer su mi po sastavu bili bezveze, a pogotovo ulja i kremice koje ima vusok postotak alkohola – čemu?

   • Znači onda je Terra Naturi iz Mullera bolja od Alverde?Baš i ja planiram kupovinu stvari(krema,gel za tuširanje) da je prirodnije,a opet cjenovno povoljno i dostupno u takvim drogerijama.

   • Pa koliko se sjećam da sam preletila po sastavima proizvoda pri isto takvom biranju u šopingu, čini mi se da sam Alverde masovno ostavljala na polici i odšetala od njih jer jednostavno nije imalo smisla da već u prvoj polovici vidim tvari koje mi se ne sviđaju. A kod Terre Nature uvijek volim zastati i pogledati što bi si mogla iduće uzeti – ovo naravno ne vrijedi za baš sve proizvode, ali generalno sam takav dojam stekla o njima, barem ja.

 9. http://www.organicbeautytalk.com/ingredients-to-avoid/
  http://www.facebook.com/notes/paulas-choice/parabens-the-facts-why-you-shouldnt-fear-them-in-your-products/10151313064009004

  Ja sam sastojke počela pomnije gledati unazad 2 god., kad mi se je klincu atopijski dermatitis razbuktao. Doduše, uglavnom pazim samo na preparativu i stvari koje koristim svakodnevno. Kako si i sama navela, nemoguće je izbjeći štetne tvari, posvuda su – u hrani, vodi, zraku, kozmetici… Osim toga, svi smo mi u startu djeca Černobila.
  Ovi linkovi su mi se učinili zgodnim za daljnju raspravu, pogotovo ovaj o parabenima.

 10. vidim da nas ima više istomišljenika, pa evo da pomognem- umjesto raznih kupovnih gelova za tuširanje i sl- ja sam se počela prebacivati na prirodne pilinge i domaće a la sapune, maslace za tijelo i sl.. čak se nadam da ću ove godine i sama nešto napraviti… no za sada ima popriličan broj djevojaka koje ih proizvode i nisu preskupi.

 11. A što je s kozmetikom tipa Avene, LRP i slične? Išta bolje? Ja bih rado uvela promjene u svoju kozmetičku rutinu, ali kad vidim koliko je teško doći do dobrih proizvoda odmah se obeshrabrim pa radije ni ne razmišljam o tome 🙂
  Mislim da bi ipak bila dobra ideja da ovakve članke objaviš i na Šminkerici. Mislim da je bitno da si ljudi osvijeste što stavljaju na sebe i na koji način to može utjecati na njihovo zdravlje. Bez obzira na negativne komentare – ljudima je ipak teško prihvatiti da je nešto što godinama koriste zapravo štetno pa radije to negiraju i omalovažavaju. No što se više o tome priča to je vjerojatnije da će više ljudi ipak o tome promislit. A što više ljudi bude htjelo kupovat zdraviju kozmetiku to će se ona postat dostupnija. Ipak i kozmetička industrija proizvodi ono što ljudi žele kupovati.

  • I ljekarnički brandovi imaju svoje mane, bez brige. Neke su im stvari dobre (tipa želim si kupiti Bioderminu Matt kremu jer mi se čini jako dobrog sastava), ali ima i manje poželjnih stvari, poput hrpe PEG-a, isoparafina itd. Sve to treba okretati i čitati 😀

 12. Dunja, svaka čast na ovom i budućim postovima ovakvog tipa i hvala na informacijama. Morat ću ovo prepisati i s time u drogeriju hihi. No znaš i sama da studentski život nama koji smo se morali preseliti ne ostavlja financijski baš prostora za kupovanje prirodne kozmetike, a i da ono što se prodaje pod “prirodno” ima ili parabena, ili SLS-a i tako dalje.. Stvarno je posao to sve proučavati, iščitavati i tražiti. Ja bih još, npr. htjela paziti i na to da proizvodi nisu testirani na životinjama, ali mislim da je takve stvari gotovo nemoguće pronaći i štetne tvari u kozmetici u potpunosti izbjeći. Jedva čekam ostale članke i popis proizvoda na koje si dosada naišla, a da su barem malo boljeg sastava! ^.^

 13. Odličan članak !

  Unazad nekoliko mjeseci sam počela intenzivnije pratiti te sastojke i što kupujem. Trudim se što više kožu tretirati prirodnim uljima, a ne kojekakvim kremicama.

  Što se tiče tih štetnih sastojaka, ne mogu nigdje nać koji sastojak da izbjegavam kod dezića da mi ne nagriza odjeću ? Odjeća od prošle godine je bijela ispod pazuha od dezića, a htjela bi zaštititi novu, a nemam pojma koji uopće dezić da uzmem. Imaš li možda kakve informacije ili prijedlog o tome jer sam stavarno luda više zbog toga ?

  • Ozbiljno? Nisam imala taj problem dosad (kuc kuc o drvo). Jel’ ti baš na svakoj odjeći tako ili samo na određenima (tipa dućan, boja, materijal i slično)? To mi prvo pada na pamet, da neki proizvođači koriste nešto što ne paše s tvojim dezićima, a drugo je da možda probaš stavljati dezić samo na golu kožu, pričekati pola minute da “sjedne” i onda se tek obući. Mislim, ja tako radim i fakat nisam imala problema s time.
   Ali mogla bih se raspitati, iako sad čitam sastave svojih dezića i ne vidim ništa superreaktivno 😀

   • Aem, koja si ti sretnica! Pa ja sam mislila da je to općepoznata stvar. Dosta mojih prijatelja je potvrdilo isto, da im ostaje na majici. Kupujem uglavnom kvalitetnu, većinom markiranu robu i ne vjerujem da je u robi problem (na prvom mjestu gledam sastav robe, rijetko kad kupujem poliester i slično). Gledam kratke majice od prošle godine i na nekima je bijelo s unutarnje a malo s vanjske strane. Prvo sam mislila da se to da isprati, a onda sam shvatila da je to nagrizao dezić.
    Koristim uvijek dezić u spreju pr. Nivea, Dove, Rexona. Mislim da sam samo ta 3 izmjenila u proteklih godinu dana.
    Pitala sam isto to i na forumu, nadam se da ću pronaći neko rješenje jer mi je žao odjeće da se tako uništava.

    Da se nadovežem na članak, nadam se da će biti i uskor drugi dio. U potrazi sam za dobrim balzamom za usne, jer Labela su koma, mažem mažem i stalno mažem a još je
    gore. Pa sam mislila da je Melem bolji, prirodniji, a kad ono sastoji se između ostalog od vazelina i parafinskog ulja. Ako ništa drugo, napravit ću kod kuće neki s pčelnjim voskom između ostalog. Već sam napravila nevenovu mast za prištiće, odlična je.

    Formaldehid, jako puno sam njega proučala, čitala članke, i zaista bi ga trebalo svaki
    dan udisati da nam se nešto desi od njega. Dok se lakira Eveline lakovima ne smeta, treba biti kraj otvorenog prozora i to je to.

    I još nešto (nadam se da ne zamjeraš na dugom tekstu), neki dan je bio prilog o ženama, i neki muškarac je bio, koji kod kuće rade sapune, kupke, paste za zube. Jedna žena je rekla da zna za jedan serum, razvikani, koji košta u prodaji oko 300kn (ako sam dobro cijenu zapamtila) a da je proizvođače koštao samo 16kn. Toliko o visokokvalitetnom serumu. Takvih proizvoda ima puno tržište, a kupci ili ne znaju, ne žele
    ili nemaju vremna proučavati sastojke i kupe svašta ..

   • Ma zašto bih ti zamjerala, dapače 😀
    Ne, fakat nisam čula ni od koga u svojoj okolini da im dezići uništavaju odjeću. Možda ph kože/sastav znoja svakog pojedinca drugačije reagira s dezićima pa ta kombinacija onda oštećuje tkaninu? Zbilja nemam pojma što bi drugo moglo biti. Kod mene u principu ne ostaje bijelo, par puta je samo bilo s unutarnje strane, ali je išlo na pranje i ostalo je čisto poslije toga. Isto koristim uglavnom Rexonu, doduše trenutno i Vichy roll-on. Fakat me zbunjuje to sad 😀

    Da, moram pisati i drugi i treći, možda i četvrti dio, ali baš sam iduća dva-tri tjedna u gužvo do bola s faksom, tako da će sve veće elaboracije morati malo pričekati jer htjela bih to pošteno napisati (i članke i kolokvije), a ne zbrda-zdola. Nadam se da ne tražim previše 😀
    I da, melem je čisti parafin, nikakvo dobro ne radi na duže staze. I kao da sam znala, prije dva tjedna negdje kupila sam nekoliko balzama za usne OK sastava, tako da ide i ubrzo o njima jedan post, mislim da pet brendova budem uspoređivala, jedno osam balzama ukupno.

    Pa normalno, većina te superrazvikane kozmetike košta samo ime, ne i sastav (eto primjera, melem je skuplji od vazelina). Dear Skin je pisala o vitamin C serumu, po komadu te izađe desetak kuna, a u trgovini koštaju preko 200 kuna sigurno. Na svemu se danas zarađuje…
    Uglavnom, sad sam se i ja raspisala :Đ

    I podlijeli s nama recept za nevenu mast! 😀

 14. Pingback: Šminkerica - Beauty Community » Vichy roll-on dezodorans za regulaciju prekomjernog znojenja

 15. Ne znam, nekako ne vjerujem da je ph u pitanju, a niti se ja ne znojim puno- no tko zna. Budem proguglala još, pa ću probati svaki puta drugi dezić, nadam se da ću pronaći neki.
  Mislim da nema veze s tim (ili možda ima), ali svaki put dok stavljam dezić smeta mi, ili me iritira za os ili kišem, a tako i kod nekih parfema. Možda sam alergična na kakav sastojak.

  Ima vremena, samo ti napiši članak kad češ imati vremena 🙂 Odlično, jedva čekam dda vidim te balzame. Najgore kaj sam dugo vremena mislila da je melem odličan, makar meni nije nešto puno pomagao, ali uvijek sam slušala komentare kako je super dok nisam sastav pogledala i skužila kaj to je uopće. Melem je skuplji od vazelina jer sadrži osim vazelina još i lanolin, pčelnji vosak, ricinusovo ulje i parafinsko ulje, dok je vazelin čisti vazelin. Ali kad uzmemo u obzir količinu u kojoj se melem prodaje i u kojoj se vazelin i usporedimo cijene, da, melem je preprecjenjen.

  Da, da, znam to sve. Vidjela sam i youtuberice koriste vitamine ali u prahu, moram pogledat jel ima toga kod nas tj. pogledati općenito ponudu. Od toga se daju napraviti kojekakve kremice i serumi.

  Makar ni ja sad nemam vremena za svašta jer su ispitni rokovi, nevenova mas mi je oduzela samo 10ak minuta vremena, pa oni koji misle da nemaju vremena za tako nešto su u zabludi.
  3 žlice svinjske masti sam rastopila. u vruću mast sam dodala 30 cvjetova tj. latica nevena. onda se mora pržiti 3-5min na lagano ili srednjoj vatri i miješati. treba paziti da latice ne zagore jer će mast imati miris zagorenih latica. Zatom se lončić makne s vatre, poklopi i sve to mora odstajati 24 sata. nakon 24 sata tu masu podgrijati da postane ponovno tekuća i procjediti kroz gazu u plastične/staklene posude. valja držati na hladnom mjestu.
  umjesto svinjske masti može se korisiti pčelnji vosak.
  meni je ispalo ravno 100ml te masti. odlična je za prišteve i crvenilo, a čak i malo suzuje pore.

  također namjeravam napraviti tonik za lice i ulje za tijelood ružinih latica i od lavande, odlično je za lice, sužava pore i sprječava nastanak bora 🙂

  • Dakle imaš još jednu opciju u igri, alergiju 😀 Vidi je li ti ista stvar i sa onima u spreju, ja bih na tvom mjestu uspoređivala ima li i kakvih reakcija u ovisnosti o sastavu dezića (jer nisu svi sto posto identični, uvijek se razlikuju bar u jednom sastojku) pa ti držim fige da sistem eliminacije dovede do rješenja 😀

   Ma jasno, melem ima još par tih dodataka, ali ono, lanolin je čini mi se životinjska mast, pčelinji vosak je slične konzistencije, ricinusovo ulje je ajd još najbolja stvar i parafinsko ulje je opet derivat nafte. I ja sam se naslušala hvalospjeva za njega i čak sam ga skoro kupila, no onda me lupilo da valja početi obraćati pažnju na sastav. I kad sam vidjela što ide u njega – nikad ga više ni pogledat 😀

   Sad si me ovim idejama za tonik i mast odvratila od učenja :Đ Baš mi se guglaju recepti. Mislim da ću se čim dam zadnji ispit baciti u masovno miksanje koječega i onda bombardirati blog DIY postovima svih vrsta 😀 Imaš kakav site otkuda skidaš recepte ili je google majka znanja?

 16. o boze! sad si mi dala mislit! morat cu si prepisat ove sastojke i sa njima ić u shopping. meni su silikoni počeli smetat u samponima i regeneratorima dok u mazalicama za tijelo osjetim alkohol na koji mi izlazi al.reakcija. i lakove koje trenutno imam uzasno smrde na naftu

 17. Pingback: Balzami za usne dobrog sastava | Cydonia MakeUp

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s